Açıköğretimdeki 2011-2012 eğitim yılında bir çok bölümün kredili sistemde eğitim vermeye başlaması ile öğrencilerin hem akılları karışmış hemde büyük bir bilgi karmaşası ortaya çıktmıştır. Bunun en önemli nedenide Anadolu Üniversitesinden kredili sistemle ilgili olarak öğrencileri bilgilendirici ayrıntılı ve net bir açıklama yapılamamış olmasıdır.Ayrıca Aöf bürolarında çalışanların eğitimsiz ve bilgisiz olmalarıda sorulara cevap verememeleri nedeniyle Aöf öğrencileri aydınlanamamaktadır. Bir çok yerdeki farklı aöf bürosu sorulan aynı soruya farklı cevaplar vererek öğrencilerin aklını karıştırmaktadır. Buna telefonla bende şahit oldum arkadaşlar.
Kredili sistemdeki bölümlerin Yılda iki dönem ve her dönem iki ayrı sınav olmaları sınavlar arasındaki süreninde az olmasını sağlamaktadır. Dolayısı ile neredeyse her iki sınav arasında 40-50 günlük bir süre ortaya çıkmaktadır. Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavının yapılacağı şu günlerde karşılaştığım soruların başında; “Ara sınavda şu notu aldım finalde kaç almalıyım yada dönem sonu sınavından kaç almalıyım ki dersleri geçeyim”, “Kredili sistemde not hesaplaması nasıl yapılıyor”, “Kredili sistemde harf notu nedir”, “kredili sistemde ders geçme notu kaçtır” gibi sorular gelmektedir.
Bu makalemde en basitinden kredili sistemdeki bölümlerin notlarının nasıl hesaplamasını ve ders geçme sistemini sizlere anlatacağım. Sizlerde dikkatli okuyarak hesabı kendinize göre yapabilirsiniz.
Kredili sistemdeki bölümlerde ingilizce dersleri hariç çan eğrisi sistemi uygulanmayacaktır. İngilizce hariç tüm dersler için aşağıdaki metodu kullanabilirsiniz.
Kredi miktarı farklı olan 2 ders üzerinden anlatalım. Siz bunu hesaplamayı tüm dersleriniz için uygulayabilirsiniz.
Örnek Not Hesaplaması;
OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ I ( 7 Kredi )
TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ I ( 3 kredi )
Hesaplamaya başlamadan önce şunu hatırlatmakta fayda görüyorum ingilizce dersi hariç tüm dersler için ara sınav notunun %30′u ile Final’in %70′i alınarak toplanır ve böylelikle dersin ders geçme notu ortaya çıkmış olur. Ayrıca aşağıdaki tablolarında bilmenizde fayda var.
Not Aralığı – Harf Notu – Not Değeri
84 – 100__AA__4,00
77 – 83___AB__3,70
71 – 76___BA__3,30
66 – 70___BB__3,00
61 – 65___BC__2,70
56 – 60___CB__2,30
50 – 55___CC__2,00
46 – 49___CD__1,70
40 – 45___DC__1,30
33 – 39___DD__1,00
0 – 32___FF__0,00
Aöf Kredili Sistemdeki Bölümlerin Not Hesaplaması:
OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ I ( 7 Kredi )
TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ I ( 3 kredi )
Öncelikle hesaplamamıza 7 kredilik OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ I dersi ile başlayalım. Bu dersin Ara sınavında 58 ve Dönem Sonu Sınavında 35 almış olalım.
* Dersin geçme notu: 68 x 0,3 + 35 x 0,7 = 44,9 ( Buradaki 0,3 % 30′u, 0,7 ise %70′i hesaplamaktadır. )
* Dersimizin mutlak sistemdeki notu 44,9′dur ve buna karşılık DC harf notuna karşılık gelir.
* (Yukarıdaki tablodan baktık.) DC harf notunun değeri ise 1,30‘dur.
* Dersimiz kredisi harf notu değerimiz ile çarpılır. ( 7 kredi ) 7 x 1,30 = 9,1
* 7 kredilik türkçe dersinin etkisini 9,1 olarak hesapladık. OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ I dersi için hesaplamalar sona erdi.
Şimdi de 3 kredilik TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ I dersini ele alalım. TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ I arasınav notu 75, Dönem Sonu notumuz 65 olsun.
* Dersin ortalaması: 75 x 0,3 + 65 x 0,7 = 68 ( Buradaki 0,3 % 30′u, 0,7 ise %70′i hesaplamaktadır. )
* Dersimizin mutlak sistemdeki notu 68′dir ve buna karşılık (Yukarıdaki tablodan baktık.) BB harf notu gelir. BB harf notunun değeri ise 3,0‘dır.
* Dersimiz kredisi harf notu değerimiz ile çarpılır. ( 3 kredi ) 3 x 3,0 = 9,0
* 3 kredilik türkçe dersinin etkisini 9,0 olarak hesapladık. Görüldüğü gibi TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ I dersinin notu daha yüksek olmasına rağmen etkisi OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ I dersine göre daha azdır.
Genel Not Ortalaması: Bu dönemde sadece 2 ders aldığınızı düşünerek (OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ I ve TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ I ) hesap yapmıştık. Bu iki dersin toplam kredisi 7+3 = 10 ‘dur. Toplam değeri ise 9,1 + 9,0 = 18.1 ‘dir. Bu toplam değer, toplam krediye bölünerek genel ortalamamız bulunur. 18.1/10 = 1,8 olarak bulunur.
Dersten Geçme – Kalma ve Şartlı / Koşullu geçme ile Sınıf Geçme Sistemi Nasıldır ?
* Öncelikle tekrar edeyim yukarıda sadece 2 ders aldığımızı varsayarak 2 ders için hesaplama yaptık. Siz kaç dersiniz varsa hepsini hesaba dahil etmelisiniz.
Ders Geçme: Dersi geçmek için o dersin harf notuna bakılır. Eğer CC ve üzeri ise o dersi geçmişsiniz demektir.
Dersten Kalma: Dersten kalmak için o dersin harf notuna bakılır. Eğer FF ise o dersten kalmışsınız demektir ve sonraki yıl bu dersi almanız gerekmektedir.
Şartlı / Koşullu Geçme: Dersinizin harf notu CD DC yada DD ise bu derslerden koşullu olarak geçmişsiniz demektir. Yani Genel not ortalamanız 2.00 ise bu dersi geçmiş, 2.00 ve altında ise bu dersten kalmışsınız demektir.( Genel not ortalamasını yukarıda yaptığımız hesapla kendinize uygulayabilirsiniz.)
Sınıf Geçme: Kredili sistemde sınıf geçme yerine üst dönemden ders alma tabiri kullanılır. Genel not ortalamanız 2.00 ve üzeri ise üst dönemden ders alabilirsiniz. 2.0′ın altında ise üst dönemden ders alamazsınız.
Bizim örneğimizde OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ I DC ( Şartlı geçer ) TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ I BB ‘dir. Genel ortalamamız 2.00′ın altında olduğundan üst dönemden ders alamıyoruz ve OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ I dersinden de kalmış sayılıyoruz.
http://www.acikogretim.me/wp-content/uploads/2012/01/Ders_Gecme_Notu.jpg
Bir hatırlatma daha güz döneminde kaldığınız bir dersi ancak bir sonraki güz döneminde alabilirsiniz. Bahar döneminde kaldığınız bir dersi ancak bir sonraki bahar döneminde alabilirsiniz..
Hepinize yapılacak olan tüm sınavlarda başarılar dilerim…
Hiç yorum yok: