Arrow

Also in Category...


Kredili Sistem Nedir? Neler Getiriyor?

Kredili sistem nedir? Ne Değildir?
Arkadaşlar aşağıdaki metni okuduktan sonra kredili sisteme dair kafanızdaki tüm soruları cevaplamış olacaksınız.
  • Bu sistemde, dersler, yıl hesabına göre düzenlenir. Kredi değerleri, ön koşulları ve yıllara göre dağılımı Fakülte Kurulu kararı ve Senatonun onayı ile belirlenir.
  • Bir alt sınıftan başarısız dersi olan öğrenciler, bulundukları sınıfın üstündeki sınıflardan ders alamaz. Bulunduğu sınıftaki derslerin en çok ikisinden başarısız olanlar, bir üst sınıfın derslerine kaydedilir, başarısız ders sayısı ikiden fazla olanlara üst sınıflardan ders verilmez.
  • Her ders için en az bir ara sınav, bir yıl sonu ve bir bütünleme sınavı yapılır.
  • Herhangi bir nedenle sınavları geçersiz sayılan öğrenciler, bu ders veya derslerden sıfır almış kabul edilir. Kopya nedeniyle sınavları geçersiz sayılan öğrenciler, kopya olayının gerçekleştiği sınav dönemini izleyen ilk sınav döneminde hiç bir dersin sınavına giremez.
  • Sınavlarda değerlendirmeler 100 üzerinden yapılır. Başarı notu, yıl içi notları ile yıl sonu veya bütünleme sınav notunun katkılarıyla hesaplanır.
  • Senatoca belirlenen haklı ve geçerli nedenler dahil her ne sebeple olursa olsun, sınavlara katılmayan öğrenciler için telafi sınavı açılmaz. Öğrenciler katılmadıkları sınavlardan sıfır almış kabul edilir.
Başarı notu, Senatoca belirlenen formüllere göre harf notuna çevrilir. Harf notları ve katsayıları şunlardır:

Harf  Notu
Katsayı
AA
4,0
AB
3,7
BA
3,3
BB
3,0
BC
2,7
CB
2,3
CC
2,0
CD
1,7
DC
1,3
DD
1,0
FF
0,0
Bir dersten CC veya üstünde not alan öğrenci, o dersi başarmış sayılır; FF alan o dersi başaramamış sayılır. CD,DC ve DD alınan dersler, öğrencinin genel not ortalaması 2.00 ve üzerinde ise başarılmış, 2.00 nin altında ise başarılmamış sayılır.
  • MU (muaf) notu; kurumlararası yatay geçiş ile gelen öğrencilerin önceki yükseköğretim kurumunda alıp başarmış olduğu ve ilgili birimin yönetim kurulunca muaf tutulması uygun görülen dersler için verilir. Bu not, genel not ortalamasına katılmaz.
  • Öğrencilerin başarı durumu “genel not ortalaması (GNO)” ile belirlenir. Genel not ortalamasının hesaplanmasında öğrencinin FF ve DZ aldığı dersler dikkate alınmaz. Genel not ortalaması, öğrencinin almış olduğu bütün dersler için, ortalama hesabına katılan her dersin kredi değeri ile o dersten alınan harf notunun katsayısı çarpılarak bulunan değerlerin toplamının, bu derslerin toplam kredi değerine bölünmesiyle hesaplanır. Anadolu Üniversitesine devam ederken program değiştiren öğrencilerin genel not ortalamasının hesaplanmasında, önceki programda almış oldukları derslerden sadece ilgili fakülte yönetim kurulu kararıyla uygun görülenlerin notları dikkate alınır. Genel not ortalaması hesaplanırken, tekrar edilen ders bulunması halinde bu dersten alınan en son harf notu; seçmeli bir ders yerine, başka bir dersin tekrarlanması durumunda ise en son alınan dersin kredisi ve harf notu dikkate alınır. Genel not ortalaması, virgülden sonra iki basamaklı sayıya yuvarlanarak gösterilir.
  • Yıl sonu sınavlarından sonra öğrencilerin genel not ortalamaları hesaplanır. Genel not ortalaması 2.00 ve üzerinde olan öğrenciler FF aldıkları derslerden bütünleme sınavına girer. Genel not ortalaması 2.00 nin altında olan öğrenciler, o yıl CC nin altında not aldıkları  bütün derslerden bütünleme sınavına girer. Bütünleme sınavlarından sonra öğrencilerin genel not ortalamaları tekrar hesaplanır. Genel not ortalaması 2.00 ve üzerinde olan öğrenciler FF aldıkları dersleri bütün gerekleriyle tekrar eder. Genel not ortalaması 2.00 nin altında olan öğrenciler, o yıl bütünleme sınavında CC ninaltında not aldıkları dersleri bütün gerekleriyle tekrar eder.
  • Duyurulan sınav sonuçları kesin olup, itiraz edilemez.
  • Öğrenciler, kayıt yaptırdıkları yıldan başlamak üzere ön lisans için dört, lisans için yedi yıl süreyle öğrencilik haklarından yararlanabilir. Öğrenciler kayıt yenilemedikleri yılda öğrencilik haklarından yararlanamaz. Kayıt yenilemedikleri öğretim yılları dört ve yedi yıllık öğretim süresinin hesabına katılmaz. Öğrenciler, sınav hakkı dışındaki öğrencilik haklarından yararlanmamak kaydıyla 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 44 üncü maddesinde belirtilen öğrenim süreleri ile sınırlı değildir. Ancak bazı özel programlar süreli olabilir. Bu programlara kayıtlı öğrencilerin öğrenim süreleri program süresiyle sınırlıdır. Kapatılan programlara kayıtlı öğrencilere ise Fakülte Kurulunca mezun olmaları için uygun bir süre tanınır. Bu süre sonunda mezun olamayan öğrencilerin ilişikleri kesilir veya Fakülte Kurulunca belirlenen bir programa yine bu Kurulca belirlenen koşullarla intibakları yapılır.
  • Bir öğrencinin kaydolduğu programı başarıyla bitirebilmesi için genel not ortalamasının en az 2.00 ve almış olduğu her dersin harf notunun en az DD olması ve öğrencinin Fakültenin öngördüğü diğer koşulları sağlamış olması gerekir. Programı başarıyla bitiren öğrenciye kayıtlı olduğu programın lisans veya önlisans diploması verilir. Lisans programına kayıtlı bir öğrenci isterse ilk iki sınıfın derslerini başarmış ve 2.00 genel not ortalamasını tutturmuş ise, kaydını sildirmiş olmak koşuluyla, önlisans diploması alabilir.
Öğrenciler, Anadolu Üniversitesinden daha önce alıp da başarmış oldukları derslerden ilk kayıt süresi içerisinde kredi transferi isteğinde bulunabilir. Bunun için, dilekçelerinde almış oldukları hangi ders veya dersleri, hangi derse karşılık transfer etmek istediklerini açıkça belirtmiş olmaları gerekir. Öğrenciler, kredi transferi yaparken daha önce aldıkları birden fazla dersi bir derse karşılık gösterebilir. Bu istekleri Fakülte Yönetim Kurulunca aşağıdaki esaslar dahilinde karara bağlanır:
a) Öğrencinin dersleri bire bir eşleşiyorsa doğrudan intibakı yapılır ve notları mutlak sistemde ise aşağıdaki tablo kullanılarak harf notuna dönüştürülür.

Mutlak Sistemde
Not Aralığı
Kredili Sistemde
Harf Notu
84 - 100
AA 4,00
77 – 83
AB 3,70
71 – 76
BA 3,30
66 – 70
BB 3,00
61 - 65
BC 2,70
56 – 60
CB 2,30
50 - 55
CC 2,00
46 - 49
CD 1,70
40 - 45
DC 1,30
33 - 39
DD 1,00
0 - 32
FF 0,00
b) Öğrencinin birden fazla dersi bir derse eşleştiriliyorsa:
1. Bu derslerin notları mutlak sistemde ise önce derslerin kredileri kullanılarak başarı notlarının ağırlıklı ortalaması hesaplanır, sonra bu maddenin (a) bendindeki tablo kullanılarak harf notu bulunur.
2. Bu derslerin bazılarının notu mutlak sistemde bazılarının notu kredili sistemde ise, önce mutlak sistemdeki notlar bu maddenin (a) bendindeki tablo kullanılarak harf notuna dönüştürülür, sonra derslerin kredileri ve harf notlarının katsayıları kullanılarak ağırlıklı ortalama hesaplanıp en yakın katsayıya karşılık gelen harf notu bulunur.
3. Bu derslerin hepsinin notları kredili sistemde ise derslerin kredisi ve harf notlarının katsayıları kullanılarak ağırlıklı ortalama hesaplanıp, en yakın katsayıya karşılık gelen harf notu bulunur.
  •  Dikey geçiş yapan öğrenciler Yabancı Dil ile Türk Dili derslerini ön lisans programlarında almış olduklarından, lisans programındaki bu derslerden sorumlu tutulmazlar.
  • Öğrenciler, Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre başka yükseköğretim kurumlarının eşdeğer eğitim programlarından yatay geçiş yapabilir. Öğrencinin intibakı, geleceği programın derslerinin  tamamını başarmış olduğu sınıfın bir üstüne yapılır ve geldiği sınıf ve üstünden ders muafiyeti tanınmaz.
  • İlk kez eğitim gördüğü sınıfta tekrar aldığı dersler dahil bütün derslerini başarmış ve not ortalaması 3,50 veya üzeri olanlar yüksek onur öğrencisi, not ortalaması 3,00 ile 3,49 arasında olanlar onur öğrencisi sayılır. Ancak disiplin cezası alan öğrenciler belirtilen not ortalamalarını sağlasalar bile yüksek onur öğrencisi veya onur öğrencisi sayılmazlar.
  • Genel not ortalaması 3,50 veya üzeri olanlar “Yüksek Onur Öğrencisi”, genel not ortalaması 3,00 ile 3,49 arasında olanlar “Onur Öğrencisi” olarak mezun olur. Ancak, disiplin cezası alan öğrenciler belirtilen genel not ortalamasını sağlasalar bile “Yüksek Onur Öğrencisi” veya “Onur Öğrencisi” olarak mezun olamaz.
  • Önemli: Bu Yönetmeliğin uygulanmasına karar verilen programların öğrencilerinin genel not ortalamaları, öğrencilerin bu Yönetmeliğe tabi olduktan sonraki harf notları dikkate alınarak hesaplanır ve öğrencilerden, daha önce almış oldukları notları dikkate alınmadan, bundan sonraki yıllarda 2.00 genel not ortalamasını sağlamaları istenir.
    Ancak bu öğrencilerin mezuniyet ortalamaları, daha önceki Yönetmeliğe göre başarmış oldukları derslerin notları 25 inci maddedeki tablo kullanılarak kredili sistemdeki harf notlarına dönüştürüldükten sonra hesaplanır.
    Kaynak: Anadolu Üniversitesi Açiköğretim Sistemine Göre Öğretim Yapan Fakültelerin Kredili Sisteme Dayali Öğretim Ve Sinav Yönetmeliği

AÖF ( Açıköğretim ) Kredili Sistem Not ( Puan ) Hesaplama
04 Kasım 2012 Pazar 14:26

AÖF ( Açıköğretim ) Kredili Sistem Not ( Puan ) Hesaplama

AOF ( Açıköğretim ) Kredili Sistem Not ( Puan ) Hesaplama Nasıl Yapılıyor Sorusuna Kısa Bir Cevap
 Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi bu yıl kredili sisteme geçtikten sonra bir çok kişi hayatında ilk defa harf not sistemiyle karşılaştı.

Harf not sistemi 4 ‘ lük not sistemidir. En yüksek not AA ‘ dır ve not olarak 4,00 ‘ a karşılık gelir,  BA ,BB… şeklinde devam eder. Harf sistemine ilişkin tablo aşağıdaki gibidir.
( görselin üzerine tıklayrak tablonun 1000 pixel büyüklüğünde olan boyutunu görüntüleyebilir ya da BURAYI sağ tıklayıp farklı kaydet diyerek bilgisayarınıza indirebilirsiniz )
Aöf kredili sistem not hesaplama - harf not - dörtlük not sistemi

ANCAK;
Açıköğretim Fakültesi kredili sistemde çan eğrisi uygulamasını kullandığından, harf notların sınır puanları tüm öğrencilerin aldıkları notların ortalamalarına göre belirleniyor. Örnek olarak aşağıda hukuk dili ve adli yazışmalar, idari yargı, insan hakları ve kamu özgürlükleri ile kalem mevzuatı derslerinin 2012 bahar dönemi dörtlük sistem harf notu dağılımı:
Açıköğretim kredili sistem not hesaplama harf not dağılımı Açıköğretim kredili sistem not hesaplama harf not dağılımı

Açıköğretim kredili sistem not hesaplama harf not dağılımı Açıköğretim kredili sistem not hesaplama harf not dağılımı

Ders üzerinden not hesaplaması yapacak olursak:
Benim Hukukun Temel Kavramları dersimin güz vize notu 70. Finalden ‘ de 76 aldığımı varsayıyorum. Hesaplama şu şekilde olacak. ( Hesap yapılırken yine eski sistemde olduğu gibi birinci sınavın %30 ‘u (0,3) , ikinci sınavın %70 ‘ i (0,70) olarak hesaplanacaktır )

70 x 0,3 ( %30 ) + 76 x 0.7 ( %70 ) = 21 + 53,2 = 74,2
Tablodan baktığımda notumun ha 74,2 notu  BA ‘ ya karşılık geliyor ve 4’ lük sistemde 3,30 olarak hesaplanıyor. Şimdi dersin kredisine bakıyoruz. Hukukun Temel Kavramları dersinin kredisi 4. Son olarak Dersin kredisi ile aldığımız notun 4’ lük sistemdeki karşılığını çarpıyoruz. 4 x 3,30 = 13,2

Bu dersten ortalamamıza girecek değer 13,2 ‘ dir. Aynı şekilde tüm derslerimizi bu şekilde hesaplıyoruz. En son bütün bu ortalamaları topluyoruz ve aldığımız derslerin toplam kredisine bölüyoruz. Çıkan sayı da bizim dönem ortalamamız oluyor.
Örneğin 30 kredilik dersim var ve notlarımın toplamı 72. 72/30 = 2,40 benim o dönem için dönem sonu not ortalamam 2,40 ‘ dır.


Ders geçme veya kalma neye göre belirleniyor ?

AA ‘ dan CC ‘ ye kadar tüm notlar o dersten direk geçirir. Ancak CD , DC  ve DD olan dersleri ortalamanızın 2,00 ve üstü olması halinde geçersiniz. Buna koşullu geçme denmektedir. Bu dersleri koşullu olarak geçebilmeniz için de ortalamanız 2,00 üstünde olması gerekir. 2,00 ‘ den aşağı notunuz var ise bu dersleri geçemezsiniz . ( bakınız aof sonuç açıklama sayfası kullanılan kısaltma ve terimler kısmı ) Son olarak da FF olan derslerinizden direk kalırsınız ve sonraki dönemlerde tekrar almak zorunda kalırsınız.

Peki sınıf ( dönem ) geçme nasıl oluyor ?

Dönem içinde genel ortalamanız 2,00 ‘ ın altında oldumu bir üst dönemden ders alamıyorsunuz. O dönemdeki kaldığınız dersleri geçip ortalamanızı 2,00 ‘ ın üzerine çıkardığınızda yeni dönemden ders alabiliyorsunuz.

Açıköğretim Kredili Sistem Not Hesaplama

HARF _____ KATSAYI ____ NOT ________ DURUM
AA _______ 4.00 _______ 84 - 100 ____ Başarılı
AB _______ 3.70 _______ 77 - 83 _____ Başarılı
BA _______ 3.30 _______ 71 - 76 _____ Başarılı
BB _______ 3.00 _______ 66 - 70 _____ Başarılı
BC _______ 2.70 _______ 61 - 65 _____ Başarılı
CB _______ 2.30 _______ 56 - 60 _____ Başarılı
CC _______ 2.00 _______ 50 - 55 _____ Başarılı
CD _______ 1.70 _______ 46 - 49 _____ ?
DC _______ 1.30 _______ 40 - 45 _____ ?
DD _______ 1.00 _______ 33 - 39 _____ ?
FF ________0.00 ________ 0 - 32 _____ Başarısız
Açıklama:

? işaretli olan durumda;
ORTALAMANIZ 2.00'den fazla ise BAŞARILI'sınız.
ORTALAMANIZ 2.00'den düşük ise BAŞARISIZ'sınız.

O aralıktaki derslerinizin durumu ORTALAMANIZA bağlıdır
.

Açıköğretim Kredili Sistem Nedir?
21 Ekim 2012 Pazar 13:48

Açıköğretim Kredili Sistem Nedir?

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi bu yıl itibariyle belirgin bir yenilenmeye girdi.
Bir çok bölüm kredili sisteme geçirildi, seneye ise tüm bölümlerin kreidli sisteme geçirileceği belirtildi. Peki nedir bu açıköğretimdeki kredili sistem, kredili sistemde sınıf nasıl geçilir, notlar nasıl hesaplanır? Bu soruları elimizden geldiğince sizlere aktarmaya çalışalım.
Peki AÖF kredili sistemde sınıf geçme nedir, nasıl olur? Kısaca açıklayalım.
Açıköğretimde eski sistemde kredi yoktu. Yani lise sistemi ile lisans, önlisans diploması veriyordu. Oysa gerçek üniversitelerde böyle bir sistem yoktur. Zaten liseyi üniversiteden ayıran fark da buydu. AÖF okuyanlar lise bitirdikten sonra, lise sistemine devam ediyordu. 3 ders kaldı mı, sınıf tekrarı yapılıyordu. Oysa normal üniversitelerde sistem böyle işlemez.
Peki kredi sistemi nasıl işliyor?
Normal üniversitelerde her dersin bir kredisi vardır. Kredi, o dersin önemini gösterir. Örnek vermek gerekirse Türk Dili 2, Tarih 2 veya İngilizce 2 kredidir, üretim yönetimi dersi 4, yöneylem 4, maliyet muhasebesi 4. Veya 3. Beden, müzik, resim gibi derslerin kredisi ise 0. Yani bu demektir ki, üretim yönetimi dersi Tarih dersine göre 2 kat daha önemlidir. Beden eğitimi dersinin ise hiç önemi yoktur.
4 yıllık eğitim hayatınız boyunca belli bir ders sayınız vardır. Diyelim ki 55 dersiniz olsun. Ve yine diyelim ki bu 55 dersin kredilerinin toplamı 160 olsun. Bu 55 dersin tamamını geçtikten sonra, mezun olursunuz. Ve bir dönemde de en fazla 27 kredilik ders alabilirsiniz.
Kolay anlatım olsun diye, her dersin kredisini 3 kabul edelim. Ve diyelim ki 1. sınıftan toplam 4 dersiniz kaldı. Eğer açıköğretimde olsa, 4 dersiniz kaldı mı sınıf tekrarı yaparsınız ama normal üniversitede 2. sınıfa geçersiniz. Tek bir şartla; 2. sınıftan tüm dersleri alamazsınız. alttan kalan 4 dersiniz için 4×3 = 12 kredi geriye 15 krediniz kaldı demektir. 15 kredi ile de 5 ders alabilirsiniz ancak. Geriye kalan 2. sınıf derslerini alamazsınız, o dersler de bir üst sınıfa atar.
Kredi = borç. Kredili sistem demek borçlu sistem demektir özetle. Sınıf geçersiniz ama borçlu geçersiniz. Böylelikle sınıf tekrarı olmaz ama okulu uzatmış olursunuz. AÖF kredili sistemde sınıf geçme bu şekilde olur.
Peki AÖF kredili sistemde ortalama hesaplama veya not hesaplama nasıl yapılır?
İşte burada da bir değişiklik göze çarpacak. Eski aöf sisteminde her ders aynı değerde olduğu için her dersten alınan notların aritmetik ortalaması, ortalama diploma notunuzu verirdi. Oysa normal üniversitede her dersin değeri aynı olmadığı için ortalamaya da aynı değer düşmez.
Yani üretim yönetiminden 60 ortalama ile geçmiş birisi ile Tarih dersinden 60 ortalama ile geçmiş birisi aynı başarı değerlendirmesine tabii tutulamaz.
Örneklersek; üretimden 60 alan bir kişinin ortalaması 60×0,04= 2,4 olarak yansıyacakken, Tarih’ten 100 ortalama ile geçmiş birisinin diploma ortalamasına 100×0,02 = 2 olarak ortalama yansıyacak. Yani normal üniversitedeki kredili sistemde üretim dersinden 60 almak, tarih dersinden 100 almaktan daha önemlidir.
İşte olayın tüm özeti bu. İşte bu sistem açıköğretime de geldi. AÖF de lise sisteminden, üniversite sistemine geçmiş oluyor. Avantajları var dezavantajları var. Kişiye göre değişir.

Açıköğretimde Kredili Sistemle İlgili Merak Ettiğiniz Her Şey !!!

GENEL DUYURULAR

Açık Öğretimde KREDİLİ SİSTEM
Açık Öğretimin belli programlarında 2011-2012 Öğretim Yılı dönemlik kredili sisteme geçildi. Dönemlik kredili sistem, derslerin dönemlik olarak belirlendiği, bir öğretim yılının güz ve bahar dönemi olmak üzere iki dönemden oluştuğu bir sistemdir. Her dönem bir ara bir de dönem sonu sınavlarından oluşmakta ve bütünleme sınavı olmamaktadır. Öğrencilerin lehine bulduğumuz bu uygulama ile açık öğretim fakültelerinin örgün eğitimden bir farkının kalmayacağını düşünüyoruz.
KREDİLİ SİSTEM
  • Kredili sistemin amacı öğrenmenin iyileştirilmesidir.
  • Bu amaca ulaşmak için, kredili sistemde, ders sorumluluk üniteleri azaltılmış ve değerlendirme süreci yıl yerine yarıyıl (dönem) olarak belirlenmiştir.
  • Dönemlik kredili sistemde bir yıl güz dönemi ve bahar dönemi olmak üzere 2 dönemden oluşmaktadır.  Önlisans programları toplam 4 dönemdenlisans programları ise toplam 8 dönemden oluşmaktadır.
Başarıyı ödüllendiren, başarısızlığı zorlaştıran bir sistemdir.
Öğrenci merkezlidir, öğrenciye kendi geleceğini şekillendirme olanağı verir.
Değerlendirme harf sistemi iledir ve mutlak değildir.
Sistemde bütünleme  sınavı yoktur.
Her dönem bir ara sınav bir de dönem sonu sınavı yapılmaktadır. (Yılda toplam 4 sınav)
Ayrıca her fakülte kendi kararı ile bu sınavlar dışında e-ödev, pratik çalışmalar vb. uygulamalar değerlendirme için kullanabilir.

Güz dönemi veya akademik yılsonunda 2,00 ortalamasını sağlayamayan öğrenciye akademik yetersizlik uyarısı yapılır.
Öğrencilere bir yarı yılda 30 krediyi geçmeyecek şekilde ders ataması fakülte tarafından yapılır.
Öğrenciler fakülte tarafından atanan dersleri eksiltebilir veya toplam 45 krediyi geçmemek üzere üst yarı yıldan ders seçebilir. (ilk yıl hariç)
Lisansta birinci yarıyılın tüm derslerinden başarılı olamayan öğrenciler 5. ve 7. yarı yıllardan ikinci yarı yılın tüm derslerinden başarılı olamayan öğrenciler 6. ve 8 yarı yıllardan DERS ALAMAZ. Üçüncü yarı yılın tüm derslerinden başarılı olamayan öğrenciler 7. yarı yıldan,  Dördüncü yarı yılın tüm derslerinden başarılı olamayan öğrenciler 8. yarı yıldan ders ALAMAZ.
                         GÜZ DÖNEMİ                         BAHAR DÖNEMİ
1. Yıl           1. yarı yıl (dönem)                    2. yarı yıl (dönem)
2. Yıl           3. yarı yıl (dönem)                    4. yarı yıl (dönem)
3. Yıl           5. yarı yıl (dönem)                    6. yarı yıl (dönem)
4. Yıl           7. yarı yıl (dönem)                    8. yarı yıl (dönem)

KREDİLİ SİSTEME GEÇEN BÖLÜMLER
  • İngilizce Öğretmenliği
  • Okulöncesi Öğretmenliği
  • Felsefe  
  • Sosyoloji
  • Türk Dili ve Edebiyatı
  • Tarih
  • Eczane Hizmetleri
  • Kimya Teknolojisi
  • Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi
  • Tıbbi Laboratuvar Teknikleri
  • Tıbbi ve Aromatik Bitkiler
  • İlahiyat  
  • Tarım
  • Laborant ve Veteriner Sağlık
  • Fotoğraflılık ve Kameramanlık
  • Bilgi Yönetimi, Coğrafi Bilgi Sistemleri
  • Adalet 

Followers